Ne féljünk újratervezni életünket!

Írta Kinga, 2013 május 09 « Előző hír | Vissza a címoldalra | Következő hír »

csedrTegnap délelőtt tartották az Krisztus Urunk Mennybemeneteléről elnevezett csedregi görög katolikus templom búcsúünnepét. Csedreg görög-katolikus temploma 1905-1907 között épült, egy régi fatemplom helyébe, amelyből csupán az ikonosztáz maradt meg. Mivel semmiképp nem akartak megválni tőle, miután felépült a jelenlegi templom az ikonosztázt méretre igazították és új kivitelezésben elhelyezték benne.

A szent liturgián, melyet Harangozó József magyar ajkú görög katolikus főesperes celebrált, Kapin István atya, a máriapócsi templom kegyhelyigazgatója prédikált és Szemák Miklós parókus mellett a Szatmár megyei görög katolikus egyházközségek papjai koncelebráltak – illetve nem csak Szatmár megyeiek, hiszen Tibor atya Csengerújfaluból érkezett az ünnepre. Az ökuménia jegyében, a Csedregben már megszokott módon a búcsún részt vettek a környékbeli református és római katolikus egyház képviselői is.

Bár a máriapócsi vendégek eddig még nem jártak Csedregben, jól ismerik az itteni közösséget, hiszen minden télen, karácsony előtt Máriapócson bemutatásra kerül híres Csedregi Betlehemezés.

„Krisztus feltámadása után a tanítványok épp hogy elhiszik: mégis itt van, nem látomást látnak, valóban ő az, aki enni is kér – s ezek után rögtön el is hagyja őket, elmegy Égi Atyjához. A tanítványok nem értik, hogy Krisztus micsoda ajándékot adott ezzel: felment a mennybe, hogy nekünk itt lent otthonunk legyen, mert mégiscsak otthon vagyunk ezen a földön. A földi otthon pedig csak akkor áll meg erősen, ha hiszünk abban, hogy vagy egy égi otthon, ahol helyet kapunk” – mondta Kapin István. Ezért is jöttek most örömmel ide, otthonról – haza, – örömmel, bár kissé megkésve, mert elnézték az utat és a GPS újratervezte az útvonalat. „Újratervezni nem szégyen! Újra és újra értelmet adni életünknek nem szégyen, hanem szükséges és nem szabad félnünk az újrarendezéstől, életünk újraértékelésétől hiszen sokszor kerülhetünk tévutakra vagy zsákutcába s ha nem tervezzük újra az útvonalat, akkor nem tudunk kimozdulni a holtpontról, a rossz helyről.” – folytatódott a prédikáció, Tom Sawyer kalandjainak kerítésfestő példájával: egy látszólag rossznak mutatkozó, felsüléssel induló nap okos átértékeléssel teljesen más, sikeres nap lehet. Így, ilyen elhatározással induljunk neki mi is minden napunknak, hogy elégedett, boldog életünk lehessen.

 

  1. Medve A. Sándor mondott: 2013-05-09, óra 20:42

    Ennyire eseménytelen a szatmári élet, hogy kétszer kénytelenek leírni ugyan azt és ez nem először történik ez meg, mintha mindent el szeretnének követni, hogy mind kevesebben látogassák ezt az oldalt, amely cseppet sem aktuális.
    egy minden magyar médiáért aggódó olvasó.

  2. BREZOCZKI MARIUSZ mondott: 2013-10-06, óra 17:18

    EN JO MAGAMIS CSEDREGI VAGYOK HA FELSOBANYAN ELEK DE AZERT MINDIG BOLDOGDAN ES NAGY SZERETETTEL GONDOLOK KIS FALUMRA

Hozzászólás Fenntartjuk a jogot, hogy elutasítsuk azon megjegyzések közzétételét, amelyek nem felenek meg néhány egyszerű szabálynak, illetve amelyek személyes támadások vagy témán kívüliek.