Szívhez szóló volt a Hazafias Versek Versmondó Versenye

Írta Kinga, 2013 március 11 « Előző hír | Vissza a címoldalra | Következő hír »

szavaloverseny1Közel ötven tehetséges szavaló vett részt

Második alkalommal szervezték meg Szatmárnémetiben a Hazafias Versek Versmondó Versenyét, amelynek a Református Gimnázium adott otthont szombaton délelőtt. A Magyar Ifjúsági Kezdeményezés (MIK), a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a LiterArt Magyartanárok Egyesülete nyújtott lehetőséget az iskolás szavalóknak és minden érdeklődőnek, aki a pár nap múlva esedékes nemzeti ünnep alkalmából szeretett volna jobban elmerülni az emlékezésben, méltó módon tisztelegni az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei, valamint az őket megéneklő költők emléke előtt.

A megmérettetés idén is igen népszerűnek bizonyult, hiszen közel ötven tehetséges szavaló vett részt a versenyen. A több mint két órás megmérettetést két kategóriában szervezték meg: az – V-VIII. osztályos kategóriában 19 diák, míg a IX – XII. osztályos kategóriában 29 fiatal szavalt. A versenyzők a megyeközpont minden magyar tannyelvű általános iskolájából és gimnáziumából, valamint az Egri Csűri Bálint Általános Iskolából és a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceumból jöttek.

A szavalóversenyt jelenlétével megtisztelte egy különdíjat is felajánló Erdei D. István parlamenti képviselő, valamint Maskulik Csaba, a zsűriben pedig helyet foglalt – Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes, Méhes Kati színművésznő, Elek Anikó főszerkesztő és Huszti Orsolya tanárnő mellett – Kereskényi Gábor képviselő. Az elhangzott Petőfi Sándor, Reményik Sándor, Radnóti Miklós, Kányádi Sándor, Tompa Mihály, Dsida Jenő és Wass Albert versek élményt jelentettek a hallgatóságnak és a zsűrinek is egyaránt.

A díjkiosztás előtt Méhes Kati színművésznő mondott köszönetet mindazoknak, akik tevékenységükkel, támogatásukkal hozzájárultak a Hazafias Versek Versmondó Versenyének megszervezéséhez és gratulált a diákoknak a szép beszédért és hangsúlyozásért: „Köszönöm az élményt, amit ma délelőtt nyújtottatok. Nagyon fontos és dicséretes a kezdeményezés a hazafias versek szavalására, fontos, hogy tudjuk: kik vagyunk, hol a helyünk. Nagyon szépen beszéltek, és ez elsősorban szüleiteknek, pedagógusaitoknak köszönhető. Legyetek továbbra is igényesek eziránt.”

A zsűri pontozása alapján végül az általános iskolások kategóriájának legjobbjául

Pfeipfer Melanyt (VI. osztály – Avram Iancu Általános Iskola, felkészítő tanár: Gál Eszter) választották; a második díjat Ary Dalma (VIII. osztály – Református Gimnázium, felkészítő tanár: Szilágyi Éva) kapta; harmadik helyen pedig Süveg Attila (VI. osztály – Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő tanár: Heinrich Andrea) végzett. Ők az elismerés és az oklevelek mellé értékes könyvvásárlási utalványt is kaptak.

Különdíjakból sem volt hiány: a LiterArt Egyesület díját Gerbur Krisztina (VI. osztály – Avram Iancu Általános Iskola, felkészítő tanár: Gál Eszter); a Szatmárnémeti Református Gimnázium különdíját Nagy Botond (V. osztály – Református Gimnázium, felkészítő tanár: Varga-Bressel Christiane) és Rédai Ádám (VI. osztály – Református Gimnázium, felkészítő tanár: Varga-Bressel Christiane); Szász Piroska főtanfelügyelő-helyettes különdíját pedig Moroz Hannelore (VI. -osztály – Református Gimnázium, felkészítő tanár: Varga-Bressel Christiane) vihette haza.

A középiskolások versenyén Óbis Réka Patrícia (XI. osztály – Nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő tanár: Kiss Hajnalka) bizonyult a legjobbnak; második helyen Maskulik Dávid (IX. osztály – Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő tanár: Czier Andrea); harmadik helyen pedig Győrfi József (IX. osztály – Református Gimnázium, felkészítő tanár: Varga-Bressel Christiane) végzett s ők is értékes könyvvásárlási utalványt is kaptak az elismerő szavak, dicséretek mellé.

A LiterArt Egyesület díját János Abigél (Kölcsey Ferenc Főgimnázium); A Szatmárnémeti Református Gimnázium különdíját Erdei Réka (X. osztály – Református Gimnázium, felkészítő tanár: Lovász Erzsébet), Sütő Vivien (X. osztály – Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő tanár: Heinrich Andrea) és Kis-Kasza Cserés Roland (X. osztály – Élelmiszer-ipari Líceum, felkészítő tanár: Jánk Károly); míg Erdei D. István különdíját: Zoltán Ildikó (X. osztály – Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, felkészítő tanár: Heinrich Andrea) kapta.

A kategóriák győztesei az RMDSZ által szervezett, hagyományos szatmári ünnepségen is elszavalják majd verseiket március 15-én az István téri Petőfi szobornál. A rendezvény Kereskényi Gábor beszédével zárult, aki a szatmárnémeti RMDSZ nevében gratulált a résztvevőknek s kérte őket, hogy folytassák ez irányú tevékenységüket: „Láttam a szemetekben a lelkesedést s ezért érdemes dolgozni, a magyar jövőért tevékenykedni és ez a jövő ti vagytok!”

 

Hozzászólás Fenntartjuk a jogot, hogy elutasítsuk azon megjegyzések közzétételét, amelyek nem felenek meg néhány egyszerű szabálynak, illetve amelyek személyes támadások vagy témán kívüliek.